Μη Φοβάσαι Να Είσαι Γένους Θηλυκού

25η Νοεμβρίου σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών, βλέπουμε τον κόσμο να παίρνει τις αποχρώσεις του πορτοκαλί και να προτρέπει τις γυναίκες που έχουν δεχτεί οποιαδήποτε μορφή βίας να μη φοβηθούν και να υψώσουν τη φωνή τους ώστε να ακουστούν και να μπορέσουν να βοηθήσουν και άλλες γυναίκες που έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις.

 

Μπορεί η δεκαετία να τελειώνει και σε λιγότερο από ένα μήνα  μια καινούρια να ξεκινάει αλλά όλο και συχνότερα ακούμε ότι τα ποσοστά βίας των γυναικών αυξάνονται ανησυχητικά. Περιστατικά που καταγγέλλονται και άλλα που δεν θα μάθουμε ποτέ διαδραματίζονται κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Δεν είναι σκοπός μου να βάλω τη γυναίκα στη θέση του θύματος ούτε να αποκλείσω τους άνδρες από το φαινόμενο της βίας (γιατί είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι και οι άνδρες συχνότερα από ότι πιστεύουμε μπορούν να βρεθούν στη θέση μίας γυναίκας και να βιώσουν κάτι αντίστοιχο), αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο λεγόμενο gender based violence

Η βία λαμβάνει διαφορετικές εκφάνσεις και μπορεί να έχει την μορφή  ενδοοικογενειακής βίας, σωματικής βίας(ψυχολογική και λεκτική) αλλά και οικονομικής εκμετάλλευσης, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης αλλά και το humantrafficking.

Αν και γίνονται πολλές προσπάθειες για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων, με οργανισμούς που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, με κινήματα που έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την παροχή βοήθειας στις γυναίκες που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας,  τα ποσοστά αντί να μειώνονται, αυξάνονται όλο και περισσότερο με ανησυχητικό ρυθμό.

 

Σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σωματική και σεξουαλική βία κατά των γυναικών φαίνεται ότι σε χώρες όπως η Δανία και η Φιλανδία τα ποσοστά αγγίζουν το 50% ,στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 25%, ενώ ο γενικός μέσος όρος της Ένωσης είναι 33%.

Ένα από τα πιο απλά και πρόσφατα παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στην περιοχή των Εξαρχείων από άνδρες της μονάδας των ΜΑΤ. Γυναίκες που πηγαίνουν στη δουλεία τους ή απλά  περπατούν στον δρόμο δέχονται σεξιστικά και χυδαία σχόλια από «όργανα της τάξης» γιατί έτυχε να περνούν από εκείνη την ώρα από μπροστά τους ή επειδή περπατούσαν μόνες τους στους δρόμους των Εξαρχείων.

 

Βεβαία πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται γιατί μια νεαρή κοπέλα να περπατάει μόνη στους δρόμους αργά την νύχτα ή γιατί να παραπονεθεί ότι δέχτηκε χυδαία σχόλια ή μία επίθεση αφού φορούσε μία τόσο κοντή φούστα . Η αλήθεια είναι δύσκολο να τη δεχτούν μερικοί, αλλά είναι δικαίωμα όλων μας να φοράμε ό,τι θέλουμε και να κυκλοφορούμε ό,τι ώρα θέλουμε χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας επιτεθεί κάποιος , πόσο μάλλον ένας άνθρωπος που δουλειά  του είναι να μας προστατεύει και όχι να συμπεριφέρεται σαν έναν θύτη που ψάχνει το επόμενο θύμα του.

 

Το προνόμιο της έννομης βίας δημιουργεί ψευδαισθήσεις σε μερικούς ανθρώπους που θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να το χρησιμοποιούν καταχρηστικά. Η εκδικητικότητα με την οποία εκδηλώνουν την εξουσία που τους παρέχει το κράτος αντανακλά τις αντιλήψεις μερικών ανθρώπων.

 

Επίσης, σχόλια που ακούστηκαν μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο για το συγκεκριμένο συμβάν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στο όνομα της ιδεολογίας κάθε κόμματος. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και να δίνει τροφή για σεξιστικά και οπισθοδρομικά σχόλια.

Όσο πιο πολύ ασχολείται κάποιος με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα με το φαινόμενο της βίας των γυναικών συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Κάποιες γυναίκες έχουν την ψυχική δύναμη αλλά και τα μέσα να καταγγείλουν ένα περιστατικό βίας που βίωσαν, άλλες όχι.

 

Δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ τίποτα πιο δίκαιο από το να έρθει μία μέρα που καμία γυναίκα δεν θα έχει να διηγηθεί καμία τραυματική ιστορία που την στιγμάτισε για την υπόλοιπη ζωή της.

 

Ίσως αυτό είναι τελείως μη ρεαλιστικό και ουτοπικό αλλά agirlcanalwaysdream.

-Κατερίνα Κατσινά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

info@sheandhengo.com

+306989651836

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn