Πρόσωπο του Μήνα

Amanda N. Nguyen

 

 

Αποτελεί το πρόσωπο του μήνα καθώς είναι ιδρύτρια και γενική διευθύντρια του Rise, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωση που σκοπό έχει να προστατέψει τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμού και επίσης η κινητήριος δύναμη πίσω από το νομοσχέδιο Sexual Assault Survivors’ Rights Act.

Η Αμάντα είναι κάτοχος πτυχίου στις Τέχνες και τις Επιστήμες του Harvard University, αλλά αυτό που πραγματικά την άλλαξε ήταν το γεγονός ότι υπήρξε όχι μόνο θύμα βιασμού, αλλά και θύμα ενός κατεστραμμένου συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.όταν ήταν στο κολέγιο στη Μασαχουσέτη. Υποβλήθηκε σε μία εξονυχιστική εγκληματολογική εξέταση, η οποία διήρκησε 6 ώρες, έμαθε ότι σύμφωνα με το νόμο του κράτους μέλους, η Μασαχουσέτη είχε το δικαίωμα να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία των θυμάτων σε έξι μήνες, παρ’ όλο που η  παραγραφή έχει οριστεί στα 15 χρόνια.

«Συνειδητοποίησα ότι είχα μία επιλογή. Μπορούσα να αποδεχτώ την αδικία ή να «ξαναγράψω» το νόμο. Και έτσι τον ξαναέγραψα.» είπε η Νγκουιέν.

 Ενώ ήταν επικεφαλής του  οργανισμού Rise, έγραψε και εισηγήθηκε για το Sexual Assault Survivor Bill of Rights, κωδικοποιώντας πολιτικά δικαιώματα 25 εκατομμυρίων θυμάτων βιασμού στις ΗΠΑ.  Το νομοσχέδιο διευκρινίζει τα νομικά δικαιώματα και βοηθάει στο να διασφαλιστεί ότι τα θύματα λαμβάνουν την πληροφόρηση που χρειάζονται για να καθοδηγήσουν  το ιατρικό και νομικό σύστημα. Επίσης δίνει το δικαίωμα στα θύματα να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των αποδείξεων του βιασμού.

Η Αμάντα συνέταξε και πέρασε 27 νόμους που κωδικοποιούν τα πολιτικά δικαιώματα 72 εκατομμυρίων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Η ιστορική αυτή νομοθεσία του Rise θεσπίστηκε, σε μόλις 7 μήνες, ομόφωνα μέσω της Βουλής και της Γερουσίας, και από τον Πρόεδρο Ομπάμα τον Οκτώβριο του 2016.

Η Νγκουιέν έλαβε το βραβείο Young Women's Honors Award από το περιοδικό Marie Claire το 2016. Ήταν, ακόμα, στη λίστα του περιοδικού Foreign Policy για τους leading global thinkers το 2016 και στη λίστα του Forbes το 2017 "30 Under 30" Law & Policy list. To Tempest την συμπεριέλαβε στο άρθρο "40 Women to Watch: The 2017 Edition" και υπήρξε καλεσμένη ομιλήτρια στο Women's March 2017 στην Ουάσινγκτον. Το 2018, ανάμεσα σε άλλα βραβεία, προτάθηκε και για το Nobel Peace Prize 2019.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

info@sheandhengo.com

+306989651836

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn