• Elisavet Tsigarida

Παγκόσμιες Επιπτώσεις του COVID-19: Σημαντικοί Λόγοι για να Ξεπεράσεις την Αναβλητικότητα

Ενημερώθηκε: Απρ 27


Η πανδημία και ο εγκλεισμός στο σπίτι γεννούν συνεχώς το ερώτημα :

«Πως μπορώ να αξιοποιήσω τον χρόνο μου σωστά;»

Πολλοί από εμάς αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τον ελεύθερο χρόνο προγραμματίζοντας υποχρεώσεις και δραστηριότητες στο σπίτι που αποφεύγαμε καιρό ή αποφασίζουμε να προσηλωθούμε στην αυτό-βελτίωση, χρησιμοποιώντας τον χρόνο για γυμναστική, ανάγνωση ενός βιβλίου, έναν καλό ύπνο.


Πολλοί από εμάς αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτα παραπάνω και απλά παρατηρούμε φίλους ή οικογένεια να διατηρούν με το δικό τους τρόπο την ισορροπία τους ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσανασχετούμε που δεν μπορούμε να αποδώσουμε αυτές τις μέρες.


Η έλλειψη παραγωγικότητας είναι συχνό φαινόμενο, κυρίως τις ώρες που περνάμε ενώ δουλεύουμε από το σπίτι – και πολλές φορές μοιάζουν ατελείωτες.

Ταυτόχρονα, η πανδημία, όμως, φαίνεται να έχει «χτυπήσει» το ενδιαφέρον των ανθρώπων και προς τα κοινωνικά ζητήματα. Είναι επόμενο, πως η ταχύτατη αλλαγή της πραγματικότητας μας οδήγησε να θέσουμε τον εαυτό σε προτεραιότητα, ωστόσο δεν αποτελεί δικαιολογία για την απομάκρυνση μας από τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία.


«Όλα όσα έχουμε είναι εδώ και τώρα. Γι’ αυτό αισθανόμαστε τόσο άνετα με την αναβλητικότητα»

είπε η Ellen DeGeneres , η Αμερικανίδα ηθοποιός και παρουσιάστρια.Τι επιπτώσεις έχει όμως αυτό;


Την ίδια στιγμή που εμείς αναζητούμε ισορροπία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τα κοινωνικά ζητήματα αυξάνονται. Ξεχνάμε, όμως, πως η ζωή μας δεν περιορίζεται στον προσωπικό τομέα και πως η βοήθεια μας σε θέματα που θίγουν τον κοινωνικό τομέα είναι αναγκαία.


«Πόσα πράγματα αγνοούμε ενώ η παρουσία μας είναι αναγκαία;»

Σημαντικά επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι:

  • Η αύξηση της βίας που βασίζεται στο φύλο. O αριθμός από τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο σε κάποιες χώρες της ΕΕ μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

  • Οι σύνθετες οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά στις γυναίκες και στα κορίτσια που γενικά κερδίζουν λιγότερα, εξοικονομούν λιγότερα και κρατούν ανασφαλείς θέσεις εργασίας ή ζουν κοντά στη φτώχεια.

  • Η παροχή υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στις γυναίκες, επηρεάστηκε μέσω της ανακατανομής των πόρων και την αναθεώρηση των προτεραιοτήτων.


«Κόσμος είναι πολλοί άνθρωποι μαζί» γι’ αυτό τον λόγο ας μην μείνουμε αμέτοχοι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας….τώρα περισσότερο από ποτέ…IT’S TIME FOR ACTION!


Γι’ αυτούς τους λόγους, ομάδα νέων της Θεσσαλονίκης, Origen , παρατηρώντας την κατάσταση της χώρας, θέτει ως στόχο να κινητοποιήσει την νεολαία σε όλη την επικράτεια και παρουσιάζει τα Origen LIVES.Το πρώτο Origen LIVE, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Απριλίου στις 19:00 σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι της Origen στο YouTube, με θέμα του πρώτου live streaming το “Πως να νικήσεις την αναβλητικότητα”, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει μεθόδους και τακτικές για να νικήσει την αναβλητικότητα.


Είναι καιρός να δράσουμε, να δράσουμε όλοι και όλες μαζί.Πηγή: Unwomen.org. 2020. [online] Available at: <https://www.unwomen.org/-/media/headquarters/attachments/sections/library/publications/2020/policy-brief-the-impact-of-covid-19-on-women-en.pdf?la=en&vs=1406&fbclid=IwAR1Q3YYFZMbsw09kbkIZN4TpNkd_uHr1pgFeSkfKKzSA63iSg23YhswOp34> [Accessed 25 April 2020].

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

info@sheandhengo.com

+306989651836

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn